כשגורל מאות נוסעים תלוי בביס אחד יותר מדי – חברות התעופה לא משאירות מקום לטעויות. הנוהל הסודי שמפריד בין ארוחות הטייסים עשוי להיות הקו הדק שמפריד בין נחיתה בטוחה לאסון אווירי

כשאתם עולים למטוס, רוב הסיכויים שאתם מתרכזים באיזה סרט לראות או אם תקבלו פסטה או עוף. מה שאתם כנראה לא יודעים, זה שבזמן שאתם לועסים שקדים קלויים, הטייס והטייס המשנה עוסקים בשאלה קריטית בהרבה: מה יאכל כל אחד מהם – והאם זה בטוח? אתר האינטרנט 'הקילומטראז' שלך עשוי להשתנות', מסביר.
אכילה נפרדת, למען שמירה משותפת
הנוהל אולי נשמע קטנוני או אפילו מוזר, אבל מאחוריו עומדת מחשבה הגיונית מאוד. טייסים וטייסי משנה בחברות תעופה רבות בעולם נדרשים לא לאכול את אותה מנה במהלך הטיסה – לא מתוך העדפות קולינריות שונות, אלא כדי להקטין את הסיכון ששניהם יחלו בו זמנית, במקרה של הרעלת מזון.
החשש הזה אינו תיאורטי בלבד. אחד הסיפורים המוכרים יותר התרחש בתחילת שנות ה־80, כשטיסה של חברת תעופה אמריקאית מליסבון לבוסטון הסתיימה באירוע רפואי רחב היקף: כל עשרת אנשי הצוות – כולל הטייס, טייס המשנה ומהנדס הטיסה – חלו בהרעלת מזון, ככל הנראה מפודינג טפיוקה שהוגש לכולם. למרבה המזל, הטייס הצליח להנחית את המטוס בבטחה, אך האירוע הפך לדוגמה קלאסית מדוע לא משתפים מזלג בתא הטייס.
זה לא חוק – אבל כמעט
חשוב להבהיר: אין חוק בינלאומי שמחייב את ההפרדה הקולינרית הזו, אך מדובר בהנחיה נפוצה מאוד שמופיעה בנהלים הפנימיים של חברות תעופה רבות, במיוחד בטיסות ארוכות ובחברות דגל. בחלק מהחברות, הדרישה נאכפת בקפדנות – עד כדי כך שהטייסים מקבלים מראש תפריטים נפרדים, או נדרשים לבחור מנות שונות מתוך מבחר מצומצם.
גם אם הטייסים מביאים איתם אוכל מהבית – הם מחויבים לדאוג שזה לא יהיה אותו הדבר. אז לא, לא תראו את שני הטייסים חולקים יחד את הלזניה של סבתא או את הפאי המפורסם של בן הזוג.
ומה עם שאר הצוות?
בניגוד לטייסים, דיילי האוויר לרוב אינם כפופים לאותו נוהל. הם יכולים לאכול מנות שהוגשו לנוסעים – במידה ונשארו – או להביא אוכל מהבית. עם זאת, גם כאן, חלק מהחברות (כמו פינאייר) מפרידות בין המזון המוגש לדיילים לבין זה של צוות הקוקפיט, כדי למנוע "אירועים קולקטיביים".
מערכת של שכבות הגנה
כמו במקרים רבים בתחום התעופה, גם כאן מדובר במערכת של שכבות בטיחות. הרעיון פשוט: גם אם הסיכוי להרעלת מזון הוא קטן, ואם היא תתרחש – יש לוודא שמישהו יהיה כשיר ומסוגל לשלוט בכלי הטיס. כי גם בגובה 35,000 רגל, זה לא משנה כמה טעים היה האוכל – אם אין מי שיטיס את המטוס, כולנו בבעיה.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=173162