דוח בנק בנק Alpha היווני מזהיר מביטול 1.3 מיליון מושבים בקווים מישראל בקיץ ופגיעה בתיירות הקרוזים, לצד האטה בזרימת ההשקעות הזרות שהגיעה לשיא היסטורי

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן ממשיכה להדאיג את הכלכלה היוונית. בדוח חדש שפרסם בנק Alpha, מזהירים כלכלני הבנק כי התלקחות מחודשת של הסכסוך עלולה לפגוע משמעותית בתיירות מישראל ליוון ובזרימת ההשקעות הזרות למדינה.
לפי הנתונים, כ-1.3 מיליון מושבים בטיסות מישראל ליוון בעונת הקיץ (מרץ-אוקטובר) נמצאים כעת "בסיכון", נתון המהווה עלייה של 43.5% לעומת אשתקד וכמעט 5% מסך כל המושבים בטיסות הנכנסות. רק בחודשים האחרונים נרשמה עלייה של 57% בהזמנות מישראל, מה שמעיד על חשיבות השוק הישראלי לתיירות היוונית. אמנם חלקם היחסי של הישראלים עומד על 1.7% בלבד מכלל המבקרים ביוון, אך ההכנסות מהם זינקו מ-269 מיליון אירו בשנת 2023 ל-419 מיליון אירו ב-2024. בנוסף, ישראל מהווה את המקור העיקרי לעודף במאזן המסחרי של יוון בתחום השירותים התיירותיים, עם 430 מיליון אירו אשתקד.
בדוח מצוין גם כי עימות ממושך עלול להרתיע תיירים נוספים מאסיה, אוקיאניה ואמריקה, בשל החשש להגיע לאזור הנתפס כ"שכונה של חוסר יציבות". המשמעות עלולה להיות פגיעה בתיירות הקרוזים, שידעה שיא בשנת 2024 עם 4.7 מיליון נוסעים והכנסות של כמיליארד אירו – יותר מהכפלה בהשוואה לעשור הקודם. רק מארה"ב, קנדה ואוסטרליה הגיעו בשנת 2024 כ-2 מיליון תיירים, שתרמו לכלכלה היוונית 2.2 מיליארד אירו – כמעט 10% מכלל הכנסות התיירות במדינה.
למרות זאת, בארבעת החודשים הראשונים של 2025 נרשמה יציבות בענף, עם עלייה של 5.8% במספר התיירים לעומת התקופה המקבילה ב-2024 וגידול של 10.6% בהכנסות.
מעבר לפגיעה האפשרית בענף התיירות, בנק Alpha מזהיר גם מהשפעות על זרימת ההשקעות הזרות. בשנת 2024 הסתכמו ההשקעות הזרות הישירות ב-6.8 מיליארד אירו – זינוק של 41.3% לעומת 2023 – בעיקר בתחומי התעשייה, הנדל"ן והשירותים הפיננסיים. מתוכן, השקעות מישראל הסתכמו ב-122 מיליון אירו, רובן בתחום הנדל"ן, וייצגו 1.8% מכלל ההשקעות הזרות הישירות במדינה.
המסר המרכזי של הבנק ברור: עתידה הכלכלי של יוון תלוי ביכולתה לשמור על יציבות ולנווט בזהירות במציאות גיאופוליטית נפיצה, בעודה נשענת על תיירות חוץ והשקעות גלובליות להמשך הצמיחה.
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=176674