ברחבי הגליל, הגולן והעמקים, מציינים שלושים לפסטיבל ימי ענף הזית, ומומלץ לקחת חלק במסע חווייתי אל הלב הפועם של החקלאות המסורתית והמתקדמת בגליל, לאתרי התיירות ולמרכזי המבקרים
ידועה האימרה ש"טוֹב שֵׁם מִשֶּׁמֶן טוֹב" (קהלת פרק ז פסוק א), אך לנו יש פסטיבל ששמו הטוב יצא למרחקים ובמרכזו מככב שמן משובח, תוצרת ישראל, כך שטובים השניים. פסטיבל ימי ענף הזית מציין יום-הולדת 30, והוא גדול, מגוון ומבטיח מתמיד. מהחוויה האישית שלי בטקס הפתיחה החגיגי שלו שנערך בעיר היפה מע'אר (ה' 30.10), ומיום של ביקורים וטעימות באתרים בהם הוא מתקיים, אני בטוחה שהוא לא רק מבטיח, אלא בהחלט מקיים.
במונח שֶמֶן, כמסמל עושר ושפע חומרי, פגשנו כבר במקורות – בספר בראשית, בתהילים, בשיר השירים ועוד – והנה, כאילו לא חלפו אלפי שנים, הארץ הטובה הזו שלנו, ממשיכה להיות "אֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן, אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ". אחרי שנתיים של הפסקה (מלחמה..) חוזר פסטיבל הזית ומציין שלושים שנה של מסורת, שלושים שנה של ארומה בימי המסיק, שלושים שנה של חיבורים אנושיים מרגשים בין תרבויות, משפחות ומבקרים מרחבי הארץ.
הפסטיבל מופק בהובלת הרשות לפיתוח הגליל, משרד הנגב הגליל והחוסן הלאומי, ענף הזית במועצת הצמחים, אשכולות רשויות הגליל, ריסטארט לגליל מבית רוח הגליל מיסודה של רעיה שטראוס, קק"ל, תיירנים, חקלאים ושותפים רבים, שחברו יחד לקיומו, מ 30.10.25 ועד 22.11.25 והוא יתפרש על פני עשרות יישובים בגליל, בגולן ובעמקים, לבני העדות והדתות השונות – יהודים, מוסלמים, נוצרים, דרוזים, צ'רקסים ואחרים – וצפויים בו סיורים מודרכים, סדנאות, ושלל פעילויות בדגש על חיזוק החקלאים, המגדלים ותיירני הצפון.
ענף הזית במועצת הצמחים והשמן הישראלי

ענף הזית במועצת הצמחים, אמון על שמירת איכות שמן הזית בישראל, עידוד הפקת שמן זית איכותי והעלאת המודעות הציבורית לצריכת שמן זית איכותי בעל תו איכות של ענף הזית. ד"ר עדי נעלי – מנהל ענף הזית: "ענף זיתי השמן בישראל עבר בתקופה האחרונה טלטלה לא קלה, שמהווה אתגר גדול, אך גם הזדמנות אמיתית לקידומו, תוך שיתוף פעולה עם המדריכים, היצרנים והמשווקים. חשוב לשלב כוחות ולהשיב לענף את האמון של כל הגורמים והשותפים בו, כדי שנוכל יחד לקדמו ולהביאו לשגשוג".
מסיק הזיתים לשנת 2025 החל החודש, וניתן לומר בגאווה רבה, שלמרות האתגרים – שמן הזית הישראלי נחשב לאחד הטובים בעולם וזוכה בפרסים יוקרתיים בתחרויות בינלאומיות. ברחבי הצפון, גליל, גולן ועמקים התאחדו יחד כלל הגורמים לחיזוק הענף והנעת הכלכלה צפונה, סביב פסטיבל שילווה את ימי המסיק וידגיש את החזרה לשגרת פעילות תיירותית וחקלאית אחרי המלחמה. במהלך הפסטיבל יתקיימו שני כנסים מיוחדים בנושא הזית: כנס בינלאומי בעילבון, בהשתתפות מומחי שמן זית מיוון, וכנס מקצועי במכללה האקדמית תל חי.
ענף הזית והמגדלים, קוראים לצרכני שמן הזית, לחפש בעת רכישת שמן זית את תו האיכות של ענף הזית (בצורת טיפה ירוקה), המעיד על שמן זית ישראלי מקורי ואיכותי, והמהווה את הערובה היחידה לאיכות ומקוריות המוצר. ענף הזית ממשיך במאבק מתמיד נגד תופעת הזיוף הנרחבת בשוק, כאשר רובה מגיע דרך יבוא וחלקה מתבצע בארץ.

מה חוויתי בגליל התחתון
פסטיבל ימי ענף הזית, אינו רק עוד חגיגה – זו דרך חיים. טעמים, ריחות, סיפורים ואנשים, סביב עץ אחד שמאחד את כולנו – עץ הזית.
אז מה היה לנו ביום של ביקור, היכרות וטעימות: בבית לחם הגלילית נמצא בוסתן איתן דרך הזית. במפגש עם משפחת בן דויד, התוודענו לחקלאים דור שלישי בזית. בין טעימות שמן וכיבוד קל על טהרת השמן הישראלי, ניתנו הסברים והוצגה עגלת הקפה החדשה; בבוסתן פגשנו גם את נציגי 'משק רויניק' מבית שערים, ששיתפו בסיפור המשפחתי והציגו את מוצריהם המיוחדים; באבטליון ביקרנו בבית הבד וטעמנו ממיטב הסלטים של שף מסעדת אתרא, חוויה קולינרית שכדאי.
תצפיות הנוף המרהיבות אל הגליל התחתון מרתקות אותנו, כרמי זית יפים מרצדים בצבעי הירוק המשתנים, ואז הגענו לישוב דֵיר חַנָּא שבבקעת סכנין, בצפון הגליל התחתון המרכזי. בביתו של ד"ר עלי מאזן, הוא מסביר ומדגים לנו כבישת זיתים, לצד פיתות חמות ולבנה טעים; לא ויתרנו בדיר חנא על ביקור בכרם עצי הזית העתיקים, שחלקם בני כ 3000 שנה. מדהים;
בישוב מע'אר ביקרנו בבית הבד הפעיל והמודרני, אל בוסתן, וזכינו בהסברים מפיו של טליע סאלח, המקפיד על המקום מבהיק מניקיון. הפינלה של יום קסום בגליל התחתון היה באירוע הפתיחה של הפסטיבל, אותו אירח ד"ר תאיר קיזל – ראש עיריית מע'אר, צעיר מרשים ורהוט, שסיפר בהתרגשות שהיישוב חוגג 70 שנה. מזל טוב!

קצת מספרים: הצריכה הכללית של שמן זית בישראל נעה בין 25,000 ל 30,000 טונות בשנה. בישראל מיצרים כ 18,000 טון שמן זית, והיתר צפוי להגיע ביבוא מירדן, טורקיה, ספרד יוון ואיטליה. שיווק השמן מתחלק למספר ערוצי שיווק: כ 10000 טון שמן זית מיוצר מהמטעים המסורתיים ונצרך ברובו בתוך החברה הערבית; כ 5,000 טון שמן זית משווק בשוק המוסדי הכולל מסעדות, מלונות קייטרינג וכדומה; עוד כ 5,000 טון משווק ברשתות החברתיות, בחנויות המפעל וישירות מהיצרנים; יתר שמן הזית העומד על כ 10000 טון משווק ברשתות השיווק, כאשר רוב רובם של השמנים על המדפים מיובא מארצות אחרות.
הזית הוא עץ סירוגי, יבוליו משתנים משנה לשנה. המסיק השנה מתאפיין בשנת שפל, כשהצפי השנה עומד על כ-50% בלבד מהיבול שנרשם בשנה שעברה. במרחב הגליל, הגולן והעמקים כ-45 בתי בד פעילים. הממוצע הרב-שנתי של ייצור שמן הזית בישראל עומד על כ-17,000 טון, אולם השנה צפויה ירידה דרמטית בייצור עקב הבצורת המתמשכת.
הפסטיבל הינו הזדמנות נפלאה להצפין לגליל ולקחת חלק במסע חווייתי אל הלב הפועם של החקלאות המסורתית והמתקדמת בגליל, אל אתרי התיירות, המסעדות ומרכזי המבקרים, שם מצפים לכם טעימות שמני הזית האיכותיים, ביקור בבתי בד אותנטיים, השתתפות בפעילויות לכל המשפחה, הופעות חיות, סדנאות, סיורים ואירוח ביתי וחם כמו שרק בגליל ניתן לחוות. מפגש עם יצרנים מקומיים, טעמים מסורתיים לצד חדשנות קולינרית, שכנות טובה ותרבויות מגוונות הפועמות יחד – כולם פותחים דלת ולב בשיא עונת המסיק.
לאתר הפסטיבל והרשמה לאירועים השונים

חדש! הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ: IAS – חדשות ועדכוני תיירות מהארץ ומהעולם
כתובת מקוצרת לכתבה זו: https://www.ias.co.il?p=181597






