פסטיבל קולינרי בבִּקְעַתּ בֵּית כֶּרֶם – לטעום לחוות ולגלות, ב"בא לי גליל' מהדורת 2025. הזדמנות נפלאה לחשוף את האזור כחוויה ייחודית של "שכנות טובה", קולינריה משובחת, מפגש תרבויות ודמויות המרכיבות את מרקם האוכלוסייה

"גִּילוּ הַגָּלִילִים גִּבּוֹרֵי הַחַיִל! שִׂישׂוּ וְשִׂמְחוּ יוֹמָם וָלַיִל", כך כתב בשנת 1918 יצחק קצנלסון – מחנך, משורר ומחזאי יהודי-פולני, שזכה לכינוי "מקונן השואה" – שיר הלל לגליל, שהודבק לו לחן עממי חסידי, המושר גם בימינו. לאיזור שעד לא-מכבר היה מוכה מלחמה, ואנשיו אכן "גיבורי חייל", הקריאה בתקופה זו ל"שישו ושמחו יומם ולילה" היא מעט מוגזמת, אך זה לא מפריע לגליל לחגוג בפסטיבלים. והנה, אשכול רשויות בִּקְעַתּ בֵּית כֶּרֶם, מכריז על פסטיבל "בא לי גליל" 2025, שיתקיים בפעם השלישית כחגיגת טעמים, תרבויות ונופים קסומים, במהלך הסופ"ש הבא וחג השבועות, 29.5.2025 – 2.6.2025.
בִּקְעַתּ בֵּית כֶּרֶם היא הבקעה החוצצת בין הגליל העליון לגליל התחתון. מקור שמה הוא בכרמי הזיתים הרבים המעטרים אותה. בקעת בית כרם היא הצפונית שבבקעות הרוחב של הגליל התחתון. בצפון היא גובלת בגליל העליון – מתלול צורים, הר חלוץ, הר שזור ומורדותיו של הר הארי, ואילו מדרום לה שוכנים הר גילון, הר כרמי, גבעות כרמיאל, הר כמון, הר חוזה, והר חזון, השייכים לרכס הרי שגור. ממערב תוחם אותה הר גמל, ואילו ממזרח לה נמצאת בקעת חנניה, שהיא למעשה שלוחה של בקעת בית כרם.
חזון פסטיבל בא לי גליל 2025 – פסטיבל קולינרי בבקעת בית כרם. הפסטיבל מתמקד בהעצמת החשיפה לאשכול בית כרם הגלילי, המאגד תחתיו תשע רשויות מקומיות – יהודיות, דרוזיות וערביות (מוסלמיות ונוצריות), במיוחד לאחר הפוגה של שנה עקב מלחמת חרבות ברזל. מפיקי הפסטיבל ומשתתפיו מזמינים את כלל הציבור לחוויה ייחודית של "שכנות טובה", מפגש תרבויות, קולינריה משובחת ואירועים מגוונים בימי חג השבועות, בהפקתה של דניאל לב-פקטור.

אשכול בית כרם במרכז הגליל, לב ליבו של הצפון, הפך בשנים האחרונות למוקד תיירותי תוסס ובית יצירה לאמנים, בשלנים, יקבים ומחלבות. השילוב הנדיר של הקהילות השונות, החיות זו לצד זו, יוצר מארג תרבותי עשיר ומגוון, המשתקף בטעמים, בריחות, בצלילים ובמפגשים של שכנות טובה. פסטיבל 'בא לי גליל' מהווה הזדמנות נפלאה לחשוף את האזור ואת הדמויות המיוחדות שמהוות את מרקם האוכלוסייה המיוחד בבית כרם.
השנה, ישלב הפסטיבל מסורת לצד חדשנות, ויתקיימו בו מגוון רחב של פעילויות, ביניהן: חנוכת שביל בית הכרם – אירוע מרכזי וחגיגי, סדנאות בישול ביתיות – מהמטבח הגלילי המסורתי, סיורי טבע וקולינריה – גילוי נופים וטעמים מקומיים, מפגשים עם יוצרים ודמויות מרתקות מהאזור, טקסי תרבות מגוונים המשקפים את הפסיפס התרבותי של האזור, שווקים מקומיים אותנטיים – תוצרת מקומית משובחת ופעילויות לכל המשפחה – מותאמות לילדים ולמבוגרים כאחד. לראשונה השנה, גם יופעל מרכז שירות לקוחות בווטסאפ לנוחיות באי הפסטיבל.
רז טישלר, מנכ"ל אשכול בית כרם: "ליזמים הרבים בתחום הקולינריה והפנאי ברחבי האשכול, המייצגים את השותפות האזורית והשכנות הטובה שמאפיינת את האזור, על ידי יצירת פעילויות משולבות – שפים מבשלים יחד, מספרי סיפורים ופעילות פסטיבלית ומוסיקלית משולבת. אנחנו יוצרים מציאות טובה יותר. הפסטיבל מהווה הזדמנות ייחודית להכיר את האנשים, הנופים והטעמים של מרכז הגליל, ולחוות את הפסיפס התרבותי העשיר והמגוון של האזור. אני מזמין את אזרחי ישראל להגיע ולקחת חלק באירועי הפסטיבל".

האירועים המרכזיים בפסטיבל בא לי גליל 2025
חמישי 29.5.2025
כרמיאל – ערב של ג'אז, אמנות ויין בגלריית WE ART (20:00).
כרמיאל – סדנת בישול אוכל אתיופי משולב בסיפורים על יהדות אתיופיה ב"שגורה" אצל יעל מקונן.
אבטליון – סדנת היכרות עם שמן הזית בבית הבד אבטליון (15:00).
אבטליון – ארוחת ערב חגיגית טבעונית (כשרה) במסעדת אתרא מול נוף עוצר נשימה (20:00).
שישי 30.5.2025
יודפת – יריד קולינרי, אומנים, מוזיקה וסיורים מודרכים לכבוד החג.
חוות רום – פעילויות לכל המשפחה.
סאג'ור – גרעין הכפר: סיורים ובתים פתוחים, בית המעיין עם קבלת פנים ע"י נוער הכפר.
רחבת ביה"ס "אורט סאג'ור" – מתחם פולקלור דרוזי, אטרקציות לילדים, רכבת בין הכיכרות, קיר גלריה ודוכני אוכל.
לוטם – סיור מודרך במרכז המבקרים של מחלבת פלורה החדשה כולל טעימת גבינות ומנות שף.
נחף – סיור קולינרי בעקבות אם החיטה וסדנה עם שף אורח אצל אום בילאל.
יקבי האזור – טעימות יין בליווי גבינות ביקב כישור, יקב פלך ויקב חרשים.
שבת 31.5.2025
החווה של קיקו – ליקוט מהגינה האורנית ובישול לחג הביכורים.
דיר אל אסד – שכנות טובה וקולינריה מקומית בכפר.
יקב פלך – יריד שבועות עם יין, קולינריה, אמנות וסדנאות לכל המשפחה.
נחף – סיור לכבוד חג הקציר בעקבות אם החיטה והמסורות העתיקות.
תובל – טיול בוקר מול הנוף עם עדר העיזים המקומי וסיום במחלבה עם הסברים וטעימות גבינות.
ראשון 1.6.2025
רכס שכניה – סיור מהאגדות לכל המשפחה בשביל בן ויער האגדות הקסום.
נחף – משחקים בבצק עם אום בילאל והילה אלפרט בשיתוף ענף הזית במועצת הצמחים.
לוטם – חגיגות שבועות עם סיורים במחלבת פלורה, סדנאות שוקולד וטעימות יין ביקב לטם.
ביכורי השביל – חנוכת שביל בית הכרם עם טקס גזירת סרט והפנינג לכל המשפחה.
כרמיאל – פסטיבל מוטורי קולינרי במדרחוב.
שני 2.6.2025
מורן – מיני פסטיבל במורן: מבשלת מורן, אמנים מקומיים, מוזיקה ישראלית ודוכני אוכל של השף ניתאי יהלום ואורחים (כניסה חופשית).
כאוכב אל היג'א – במטבח של סוהיר: חוויה משפחתית, סדנת מאפים וארוחת בוקר בטבע.
שעב – אמנות בכפר: סיורים במוזאון האקולוגי עם 1200 פסלים של האומן ואסים בוקאעי וביקור בבית האמנית חיתאם משרביה.

הייתי, חוויתי, ממליצה
בסיור חשיפה לקראת הפסטיבל, חוויתי את הצבעים, הטעמים, הריחות, הנופים והאנשים שמאחורי כל הטוב הזה. אשכול רשויות בית כרם, יוצר יחד את הפסטיבל בחבל ארץ קסום ומיוחד – בזכות האנשים שבו. "שכנות טובה" זו הסיסמא, ובפסטיבל 'בא לי גליל' יוצג התמהיל הזה לתוך הצלחת!
מסעדת לוטם דרעי בישוב שכניה: שכניה הוא ישוב קהילתי פסטורלי בגוש משגב, הצופה אל נופי רכס יודפת ומוקף חורש טבעי מרהיב, בו נהנינו מארוחת בוקר עשירה וטעימה, בלטם דרעי בייקרי וביסטרו שף – פנינה קולינרית מקומית כשרה, בייקרי בבוקר וביסטרו שף בלילה. מציעה ארוחות בוקר מושקעות, עם מאפים בעבודת יד של נגיעות שף יצירתיות, תוך שימוש בחומרי גלם גליליים.
"הדרך של בן": הליכה בשביל הלב. "הדרך של בן" היא מסלול הליכה בטבע, שנוצר לזכרו של בן סלע ז"ל, בן קורנית, שנפל במלחמת לבנון השנייה. המקום הוקם במטרה להנציח, לזכור ולהזכיר את בן, כפי שהיה: אדם אוהב טבע, מרחבים, חופש, ובעיקר אוהב אדם. פיסה קטנה של טבע, נוף ושקט העוברת בנופים הרריים קסומים. פגישה עם יהודית אימו של בן, שתספר על מיזם ההנצחה הקהילתי המיוחד. מכאן כדאי להמשיך ל"יער האגדות" הנמצא בסמיכות.
"יער האגדות": יוזמה מיוחדת של אילן פרוידנטל, בן הישוב שהפך את הפינה ליער קסום שכולו סיפורי אגדות ילדים. נהלך ביער לפתור חידות ונשקע בעולם של אגדות. פנינה מיוחדת במינה בה משפחות מבלות מספר שעות יחד ושוקעות במעשיות וסיפורי הילדים הטובים, במארז של יער אגדות עם פינות צל נעימות לישיבה. לאורך שני המסלולים – הסברים ותחנות פעילות שיופעלו במיוחד במסגרת הפסטיבל.
כפר דֵיר אֶל-אַסַד: דֵיר אֶל-אַסַד (בתרגום לעברית: מנזר האריה) היא מועצה מקומית ערבית במחוז הצפון בישראל, יושבת בבקעת בית כרם (בקעת שגור) בלב הגליל, בקרבת העיר כרמיאל, בצמוד ומעל בענה לכיוון צפון, ומטפסת במעלה המדרון התלול שמצפון לבקעה, אל תחילת הגליל העליון.
ביקור בגרעין הכפר העתיק, מפגש עם דמויות מקומיות, הופעה של להקת הרקדניות הצעירות ולהקת המוסיקה של הבנים, וטעימות מהקינוחים המתוקים של מאכלי החג האותנטיים הנאפים לרגל עיד אל אדחא.

יקב לוטם: בקיבוץ לוטם הוקם יקב לוטם בשנת 2010, מתוך אהבה לעולם היין, אהבה לאירוח ורצון להביא את צורת העבודה האורגנית לקדמת הבמה. התפיסה האורגנית מלווה את היקב גם בתהליך ייצור היין, יינות איכות המופקים בתהליך ייצור השומר על הסביבה והטבע וגם בחווית האירוח. מרכז המבקרים של היקב פתוח כל השבוע ומעניק חוויה ייחודית המשלבת טעימות יין, נוף גלילי פתוח המשקיף לכנרת ותפריט אוכל מגוון. כמו כן היקב מארח אירועים פרטיים לקבוצות וכן אירועים עסקיים. כרמי היקב נמצאים בקיבוץ צבעון בגליל העליון ובהר שיפון שברמת הגולן.
סוד הקקאו: נמצא במתחם יקב לוטם, הינו שוקולד בוטיק שמיוצר בעבודת יד ללא חומרים משמרים, גלידות עבודת יד, פרלינים, מגוון משחקי שוקולד שאפשר לשחק במקום וסדנאות ברישום מראש. סדנאות בכל ימות השבוע בתיאום מראש.
פלורה גבינות משגשגות בע״מ: פלורה היא מחלבה בוטיקית הממוקמת בקיבוץ לוטם שבגליל התחתון, המתמחה בייצור גבינות ארטיזנליות מחלב כבשים ועזים ומארחת בצמוד בראייה גסטרונומית עדכנית. במקום פועל מרכז מבקרים שמספר את הדרך של המחלבה, אופן ייצור הגבינות והיכרות עם האישה שמאחורי המחלבה, מיכל בינשתי, אשת גסטרונומיה מובילה והגבן הראשי של המחלבה עזי מיטראני שניהם יוצרים סיפור איכותי, בלתי מתפשר של ייצור מקומי, שימוש בחומרי גלם איכותיים וטריים. בפלורה ניתן ליהנות מתפריט כיפי, קליל ומעשיר על טהרת הגבינות.
יקב פלך בקיבוץ פלך: מרכז המבקרים של היקב צופה לאחד מהנופים היפים בארץ, מהר הכרמל ומפרץ חיפה עד לראש הנקרה וחניתה. איתי ביי, היינן אליו חברו להקמת היקב ומרכז המבקרים במבני הרפת ומכון החליבה הישנים בקיבוץ הצעיר.
סיור החשיפה בו השתתפתי הסתיים בעכו, עיר הנמל העתיקה והיפייפיה, באולמות האבירים, שם התקיים ערב הגאלה של תערוכת התיירות הבינלאומית IMTM באירוע מרשים.
מידע שימושי לבאי פסטיבל 'בא לי גליל 2025':
תאריכים: 29.5.2025 – 2.6.2025 – חמישי עד שני, סופ"ש שבועות.
כרטיסים: יש להירשם מראש באתר הפסטיבל, חלק מהאירועים בתשלום וחלקם ללא תשלום.
מומלץ: להזמין מקום לינה מראש למעוניינים להישאר באזור.
לפרטים נוספים והרשמה: אתר הפסטיבל: https://baligalil.bkerem.org.il
