Site icon IAS

81 נשים מנהלות בתי מלון בישראל

"ביום ראשון בישיבת הממשלה נשלח חברי, חיים כץ, מהישיבה כדי להחליף חולצה. אני מודה, שלפני שהגעתי לכאן היום, השתדלתי יותר מהרגיל להתאים את החולצה והעניבה לאירוע", אמר שר התיירות, יריב לוין, במפגש של 'פורום המלונאיות' (פורום מנהלות מהענף), שהתקיים אתמול במלון הספא כרמים.

"יותר אינטלגנציה רגשית"

סמדר נמרודי, יו"ר פורום המלונאיות סיפרה: "יש היום כבר 81 מנהלות בתי מלון מתוך כ-350 בתי מלון, אבל דרכנו עוד ארוכה. בתחילת שנות ה-90 רק 5% מבתי המלון נוהלו על ידי נשים. המצב היה סטטי, וגם בשנת 2,000  עדיין רק 5% מבתי המלון נוהלו על ידי נשים, למרות. יותר אינטליגנציה רגשית ויותר איכות. נשים בתפיסת הניהול והשרות מוצאות לעיתים, יותר פתרונות עם חשיבה מחוץ לקופסא. בשנים האחרונות, ובעיקר מאז שהקמנו את הפורום, המציאות משתנה, וכיום כבר 22% מבתי המלון מנוהלים על ידי נשים. הקמנו את הפורום הזה כדי שיהיה לנו המנהלות, עם מי לדבר, כי לא פעם יש בדידות בצמרת. בכל מקרה, עדיין שכר נשים עובדות בבתי המלון נמוך בהיקף של 10% – 15% משכר גברים בתפקידים מקבילים".

לדברי שר התיירות יריב לוין: "אפשר לראות היום שינוי עצום בחברה הישראלית, שמחלחל גם לכנסת, במעורבות נשים ובהשפעתן על עמדות בכירות במדינה. ישנה עוד דרך ארוכה לעשות, אבל במשרד התיירות, לפחות, רוב תפקידי הסמנכ"ל מאוישים על ידי נשים, שהגיעו לעמדות הבכירות על סמך מקצועיותן". 

ישנה עוד דרך ארוכה

צודק השר שישנה עוד דרך ארוכה לעשות, על פי דוח קטליסט, שבחן את מצב האיזון המגדרי בחברות הכלולות במדד ת"א 100, על בסיס נתונים מ-2014, שפורסמו באמצע 2015, תמונת המצב בישראל לגבי מעמדן של נשים בתפקידי ניהול בכירים רחוקה מלהיות שוויונית או הוגנת. רק 6 נשים שימשו בדוח זה בתפקידי מנכ"ליות בחברות הכלולות במדד ת"א 100 – נתון עגום להפליא, שמבליט עוד יותר את ההישג הנשי בתפקידי ניהול בכירים במלונאות הישראלית ובמשרד התיירות.

על פי נתוני הלמ"ס ב-2014 47% מכוח העבודה בשוק הן נשים. 32% מחזיקות בתפקידים ניהוליים במשק, 19.4% נשים משמשות בהנהלה הבכירה של החברות הכלולות במדד תל אביב 100, 18.2% חברות דירקטוריון בחברות אלו, 6% מנכ"ליות ו-4% עומדות בראש דירקטוריון.

פורום המלונאיות: הוקם בשנת 2008 כדי לקדם נשים בתפקידי ניהול במלונאות.  חברות בו כיום יותר מ- 90 נשים: מנהלות רשתות, מנהלות בתי מלון, סמנכ"ליות שיווק ונשות אקדמיה בתחום התיירות.

"חלון הזדמנויות"

השר לוין התייחס בדבריו לכנס היזמים, שמתקיים היום: "התקופה הנוכחית מהווה חלון הזדמנויות יוצא דופן ליזמים בתחום התיירות להיכנס ולהשקיע. עצם ההכרה הממשלתית במלונאות כתשתית לאומית, בדיוק כפי שמתקני התפלה, או מתקני גז הם תשתית לאומית, היא חסרת תקדים, וזאת לאחר תקופה ממושכת שבה התיירות הייתה בתחתית סדר העדיפויות הלאומי".

"אני מעריך", הוא אמר, "שאנחנו בפתח עידן חדש מבחינת התחלות הבנייה במלונאות. במקביל המשרד פועל במישורים נוספים: הפחתה משמעותית, בשיתוף משרד רוה"מ של עודף הרגולציה הבלתי נתפסת המושתת על בתי המלון, תופעה שאין לה דוגמה בעולם. אנחנו כעת בתוך תהליך של מעבר ממשרד למשרד כדי לבחון את הצורך ברגולציות השונות. אם התחרות תהיה יותר חריפה ויהיו כאן יותר בתי מלון, אנחנו מצדנו צריכים לאזן לפחות את עלויות התפעול שלהם. מישור נוסף הוא: הגדלת מספר התיירים, בעיקר בעונת החורף, ופריצה לשווקים חדשים. אין סיבה שנמשיך להתעסק רק בתיירות צליינית, אלא נצטרך לפרוץ את המסגרות הקיימות. המישור השלישי הוא: הגדלת תקציב המשרד, שלראשונה אי פעם חצה את רף 1 מיליארד שקל, וגם תקציב השיווק הוא הגדול אי פעם. אם נייצר יותר מגוון של בתי מלון עממיים, תהיה פחות רגולציה ונביא יותר תיירים, בעיקר בחורף, נזכה לפריחה".

רומי גורודסקי, סמנכ"לית התאחדות המלונות בישראל ומנהלת פורום המלונאיות, איחלה שהפורום ימשיך ויגדל, וסיפרה: "כאשר הוקם פורום המלונאיות בשנת 2008, בקושי אפשר היה למצוא יזמיות, מנהלות בכירות וחברות לפורום, אבל מאז, הפורום גדל ומסמן את המפנה החיובי במלונאות: התקדמות הנשים לתפקידי הניהול הבכירים. הפורום עוסק בקידום הניהול הנשי במלונות, העלאת הרמה המקצועית וחיזוק הקשר עם האקדמיה".

 

 

 

 

Exit mobile version